Stock foto van een kopje koffie van boven gefotografeerd tegen een lichtgele achtergrond.

Het gaat al verkeerd in de vacaturetekst

Tess Verhees
  |  
March 2, 2022

Bedrijven hebben hoge verwachtingen en stellen harde eisen aan (potentiële) werknemers. In de lange lijst met opsommingen onder het kopje ‘Dit ben jij’ vind je altijd wel een karaktereigenschap die je jezelf kan toe-eigenen. En tegelijkertijd vragen ze je ook het tegenovergestelde van datgene te zijn. Snap jij het nog? Waarschijnlijk niet. De tegenstrijdige verwachtingen in vacatureteksten anno 2022 zijn pijnlijk en onmenselijk. En daar mag best verandering in komen.

In een online vacature voor een projectmanager bij een communicatiebureau zoeken ze iemand die creatief is, goede ideeën kan bedenken én deze perfect tot uiting kan brengen. Het is de bedoeling dat je je hoofd ten alle tijden koel kan houden en dat je niet ‘s nachts wakker ligt van je (te) volle to-do lijst. Ze verwachten dat je flexibel bent en goed ad hoc kan werken, en tegelijkertijd houd je van planning en structuur. Het is ook fijn als je goed en gefocust kan werken in je eigen bubbel, maar je moet wel spontaan kunnen sparren met je collega’s. En omdat je energie haalt uit samenwerken is het vanzelfsprekend dat je op kantoor werkt ‘omdat je net als ons gelooft in synergie’.

Ben je waanzinnig creatief, maar vind je het lastig om jouw ideeën op te splitsen in concrete stappen en het uit te werken, dan zit je hier niet goed. ‘Je hoofd koel houden’ lijkt op een synoniem voor ‘stressbestendig’. Een eis die onhaalbaar is aangezien niemand is opgewassen tegen langdurige stress. En als je niet op ieder moment van de dag gestoord wil worden door collega’s omdat dat ten koste gaat van je eigen productiviteit, ben je af. Vind je het dan ook nog lastig om de dag spreekwoordelijk van je af te laten glijden zodra je de drempel van het kantoor overstapt om het gebouw te verlaten, doordat je hoofd overvol zit met die onhaalbare to-do’s? Houd die sollicitatiebrief dan maar diep in je broekzak zitten. En vergeet niet: een groot verantwoordelijkheidsgevoel is erg belangrijk!

Al deze dubbelzinnige verwachtingen zorgen er alleen maar voor dat je het nooit goed kunt doen als werknemer. Je wil als nieuwe werknemer graag voldoen aan, maar waar je aan moet voldoen is zo tweesnijdend dat dat niet mogelijk is. En dan gaan we er hier onjuist vanuit dat voldoen aan verwachtingen van anderen belangrijker is dan floreren op de werkvloer en groeien als bedrijf en als mens. Creativiteit, flow en eigenheid wordt compleet de kop ingedrukt. En als je iemand bent die juist van structuur en plannen uitwerken houdt voldoe je ook niet. Ze zoeken meerdere mensen in één. Ze zoeken een tekstschrijver die ook InDesign en HTML-skills heeft, een junior stedenbouwkundige met 3 tot 5 jaar werkervaring, een creatieveling én structuur-guru, de spin in het web met 36 poten in plaats van acht. Ze zoeken een superhuman die van alle markten thuis is. Het is onwerkelijk, maar helaas de werkelijkheid.

De door de maatschappij geschetste kaders zijn toe aan verandering. Niet iedereen past meer binnen de werknorm en dat ligt zeker niet aan deze mensen. Het is tijd om controle terug te nemen over onze tijd en energie. Om onze passies en skills aan elkaar te koppelen en deze in te zetten op een verwachtingsvrije en vertrouwensvolle plek. Bedrijven mogen functies wel eens gaan opsplitsen: wil je expertise of niet? Kun je managen vanuit vertrouwen, of niet? Verwachtingen aanpassen: daar gaat het om. En waar worden deze verwachtingen beter uiteengezet dan in een vacaturetekst?    

Meer columns