Foto van palmbomen in oranje licht

Remote werken is géén rebelse act

Tess Verhees
  |  
May 13, 2022

Remote werken. Het wordt soms gezien als een rebelse act of een verwende manier om ergens tegenaan te schoppen. Maar het is zoveel meer dan dat.

De huidige werknorm waarin mensen tijd en energie inruilen voor geld is achterhaald. Productiviteit en passies worden gemeten met hoeveel uur je ergens aanwezig bent. Met thuiswerken leek er een shift te komen, maar ik hoor om me heen dat we wel ‘online moeten zijn’. Het bolletje op groen. Hard werken staat gelijk aan succes. Er zit hiërarchie in het systeem en we geven te makkelijk de verantwoordelijkheid uit handen. En ik begrijp: sommige mensen vinden hun baan echt leuk. Zij worden gewaardeerd en krijgen veel vrijheid. Maar wel vrijheid binnen de kaders. Is dat dan wel vrijheid? Je moet je nog steeds houden aan die 25 vakantiedagen. En je werkt op vaste dagen. Voor erkenning. Toch? Er is zoveel meer mogelijk.

Sinds ik remote werk heb ik meer tijd over én doe ik meer. En niemand zegt tegen mij dat ik op dinsdagmiddag tussen 2 en 4 uur creatief moet zijn. Als je dat wel van me verwacht kan het zijn dat je me gapend van de uitgewerkte cafeïne tegenover je vindt, of dromend over wat er zich aan de andere kant van de muur afspeelt. In het ideale scenario stuiter ik rond van de creativiteit. Maar het ideale scenario is schaars als ik niet zelf de controle heb. Mijn creativiteit is niet te forceren met structuur. Structuur laat het doodbloeden - wat niet betekent dat structuur overbodig is. Remote werken is voor mij geen doel, maar een tool. Een middel naar vrijheid in mijn werk. Zodat ik creatief en productief ben en meer werkgeluk heb. Ik doe het goed voor mij.

Het is tijd om de werknorm ondersteboven en achterstevoren keren. En dat is géén rebelse act. De werknorm is ingericht op de gemiddelde mens, maar de gemiddelde mens bestaat niet.

Meer columns